sk
en
  • Hlavná
  • Správy
  • Rozhovor s generálnym riaditeľom skupiny MBA Consult Viktorom Vodenkom

Rozhovor s generálnym riaditeľom skupiny MBA Consult Viktorom Vodenkom

Tento rok spoločnosť oslávila 22. výročie svojho vzniku. S akými plánmi a výsledkami ste privítali toto výročie?

22 rokov je dlho a zároveň nie veľa. Na jednej strane máme rozsiahle skúsenosti s riešením najzložitejších problémov v Európe a Spoločenstve nezávislých štátov a ocenenia od klientov za vynikajúce výsledky nám prinášajú vynikajúcu obchodnú povesť. Na druhej strane sme vstúpili na ázijský trh, kde je sektor bankových služieb v štádiu aktívneho rastu prostredníctvom pokusov a omylov. Musíme urobiť absolútne výnimočnú prácu nielen v oživení, ale aj v otázkach zlepšenia finančnej gramotnosti obyvateľstva, marketingu, zlepšovania regionálnej legislatívy a integrácie našich osvedčených postupov do veľmi špecifickej a najatraktívnejšej oblasti sveta. Samozrejme, hlavným výsledkom, ako vám iste povie každý riaditeľ úspešnej spoločnosti je, že sa nám podarilo vytvoriť úžasný tím profesionálov, s ktorými môžeme uspieť na akomkoľvek trhu. Toto je hlavný výsledok našej tvrdej práce za 22 rokov.

Keď hovoríte o tíme, máte na mysli vrcholových manažérov alebo špecialistov miestnych telefónnych centier?

Po prvé, samozrejme, ide o našich vrcholových manažérov a vedúcich call centier. Koniec koncov, je to vďaka tomu, že sme vytvorili jedinečný systém, v ktorom každý zamestnanec call centra je v skutočnosti nezávislý manažér, ktorý nie len «sedí pri telefóne», ale naozaj sa zaoberá vážnymi problémami a rieši problémy každého jednotlivca. Oceňujú to naši zákazníci, investori, obyčajní ľudia, s ktorých komunikujeme každý deň, a samozrejme samotný tím si uvedomuje dôležitosť svojej práce a vplyv na úspech celej spoločnosti.

A kto je profesionál vašej spoločnosti vo vašom chápaní?

Je to kombinácia obchodných a osobnostných vlastností, s ktorými sa každý človek vždy k rozhodnutiam stavia ako majiteľ spoločnosti a prijíma rozhodnutia založené nielen na svojich povinnostiach a záujmoch, ale aj na obchodnej logike celej spoločnosti,. Viete, argumentácia s takýmito ľuďmi je veľmi príjemná, a ešte príjemnejšie je prehrávať s nimi v diskusiách. V tomto momente si uvedomíte, že ste v niečom nemali pravdu a zároveň ste vždy radi, že vo svojom tíme máte človeka, ktorý vás na to upozorní. Je to vynikajúci špecialista a poskytuje vám svoje nápady iba preto, že chce pre všetkých úspech. Čo iné si môžete priať? Mám jedinečný tím.

Vstúpili ste na ázijský trh. Aký bol dôvod tohto kroku?

Možno sme jednoducho nemali inú možnosť. Ázia je jedným z najatraktívnejších regiónov v histórii financií pre investovanie. V Ázii žije 4 miliardy ľudí, ako sme mohli nevyužiť takúto možnosť? Pripravovali sme sa na tento krok už niekoľko rokov, prišli sme na trh, urobili sme vlastné chyby, na ktorých sme sa učili a teraz sa s istotou usilujeme o víťazstvo.

Prišli ste do Ázie s európskym tímom manažérov?

V prvej fáze, áno. Naším cieľom je však vytvoriť v každej krajine svoj jedinečný miestny tím manažérov. Je zrejmé, že nikto lepší než miestni obyvatelia nevedia o špecifikách a mentalite svojej krajiny. Zdieľame skúsenosti, trénujeme, opravujeme chyby a pokračujeme v investovaní nášho vlastného potenciálu do rozvoja miestnych profesionálov. V prvom rade zhromažďujeme rovnako zmýšľajúcich ľudí a naozaj do nich investujeme. Naši zamestnanci to cítia a oceňujú a pracujú u nás už niekoľko rokov.

Chápem správne, že s týmto prístupom ponechávate slobodu v rozhodovaní každému lokálnemu vrcholového manažérovi a nie je neovplyvňovaný materskou spoločnosťou?

Nie celkom. Určite chceme, aby pobočka v každej krajine bola mimoriadne zisková, nezávislá a tak sme mohli všetky naše zdroje využiť na otvorenie nových trhov. Ale v praxi je všetko trochu iné. Špecifiká nášho podnikania si stále vyžadujú veľmi tesnú interakciu všetkých štruktúr spoločnosti. Posúdenie rizík každého nového portfólia alebo integrácia komplexných riešení v rámci spolupráce s klientmi takmer vždy vyžaduje tímovú prácu špecialistov z rôznych krajín. Aj na stretnutiach našim klientom hovoríme, že im môžeme ponúknuť pri riešení problémov s dlhovými portfóliami najlepšie skúsenosti z rôznych častí sveta. Ak to realizujeme v praxi bez úzkej interakcie miestnych kancelárií s materskou spoločnosťou, je to prakticky nemožné. Preto sme v tomto roku urobili vážny krok smerom ku konsolidácii všetkých našich skúseností, IT zdrojov, know-how a aktív spoločnosti za účelom riešenia ešte zložitejších problémov. Zjednotili sme všetky miestne spoločnosti pod jednu značkou MBA Consult. Vrátili sme sa k prvotnému názvu, zachovali si kontinuitu generácií a zároveň sme prišli na prahu riešenia globálnych problémov celého finančného systému s novou firemnou technikou.

Znie to naozaj ambiciózne. Aké nápady spojili vašu novú firemnú identitu?

Je to myšlienka globálnej komunikácie, teórie reťazca, vodoznakov na bankovkách, interferenčných vĺn a samozrejme to je to krásne. Podľa môjho názoru sa nám podarilo zjednotiť nové myšlienky a výzvy, ktorým čelíme a ktorým čelí celý svet, s filozofiou spoločnosti v oblasti obchodných a humanistických hodnôt.

O akých nových výzvach hovoríte?

Žijeme v úžasnom čase, rýchlosť života je veľmi vysoká, ako nikdy predtým v histórii našej civilizácie. Všetci sme si zvykli na internet, šifrovanie, inteligentné telefóny, elektrické vozidlá, roboty na výrobu, kozmický cestovný ruch; a zároveň na finančné krízy, obchodné vojny, správy o akciách s informáciami o páde národných mien. Technológie sa budú rozvíjať každý rok a to sa nedá zastaviť. Ale v tomto prípade bez ohľadu na to, ako ďaleko budú naše kozmické lode plávať, povedzte Marsovi, obyčajní ľudia si stále budú chcieť kúpiť nový domov, auto, telefón, otvoriť pekáreň alebo získať vyššie vzdelanie. Za týmto účelom bude väčšina z nich prichádzať pre pôžičku do banky. Našou globálnou úlohou je urobiť túto cestu čo najkomfortnejšou pre obyčajného človeka aj pre najväčšie banky.

Všetci žijeme v dlhoch?

Ak hovoríme o väčšine obyčajných ľudí, potom áno, je to fakt, realita našej doby. Život je krátky. Každý chce tu a teraz žiť a získať maximálne to, čo mu dáva jeho čas. Rozmach spotreby je rovnako nezvratný ako vývoj technológií. Našou úlohou je zabezpečiť, aby celý svetový finančný systém bol flexibilnejší a to v súlade so skutočnosťami našej doby, a poskytol ľuďom príležitosti realizovať svoje túžby, pričom zostane na vrchole celého systému svetovej ekonomiky.

Myslíte si, že viete ako túto úlohu vyriešiť?

Potrebujeme vážne štrukturálne, legislatívne a dokonca aj duševné zmeny v celosvetovom meradle. Sme pripravení ísť týmto spôsobom a implementovať tieto zmeny v živote. Pokiaľ ide o financie, stabilita a predvídateľnosť sú veľmi dôležité. Nehovoriac o riadne fungujúcich kontrolách na úrovni riadenie pohybu peňazí v každom štádiu života. Potrebujeme mechanizmy na riešenie zložitých problémov veľkých spoločností, berúc do úvahy špecifiká globálnej ekonomiky a zákony rôznych krajín. Nové cykly pohybu finančných reťazcov od jednoduchých prevádzok hydinárskych fariem až po nadnárodné spoločnosti. Vo všeobecne platí, že táto cesta je veľmi zložitá a v súčasnosti aj mimo dosah. Ale my sme už urobili prvé kroky a nie je cesta späť. Toto je jedna z najdôležitejších výziev v celej histórii, ktorej spoločnosť čelí, vývoj svetového finančného systému. Nepochybujem, že je nevyhnutný vývoj finančného systému a sme si istí, že v tomto procese sme sa stali kľúčovým článkom.

 

Myslíte si, že Inkasné spoločnosti dokážu vyriešiť takéto vážne problémy?

Ok, poďme to prísť na to. Čo je vo všeobecnosti Inkaso pohľadávok? Z vášho pohľadu, čo robíme?

Zavoláte ľuďom a poviete im, že musia splatiť svoj dlh?

A ak človek nemá peniaze a nemôže svoj dlh splatiť?

Neviem, opäť zavoláte, obrátite sa na súd, píšete listy do práce…

Tieto kroky nejako zmenia jeho finančnú situáciu a bude môcť splácať svoj dlh?

Hmm, myslím, že nie.

To je všetko. Možnosti nie sú tak optimistické — súdne zabavenie majetku alebo nepriaznivá úverová história a neschopnosť vziať si iný úver, keď je to dôležité, napríklad na kúpu bývania po narodení dieťaťa. Ale nemyslíte si, že to tak nemusí byť?

Čo presne?

Systém môže byť v skutočnosti oveľa efektívnejší tak pre banku, ako aj pre dlžníka, bez toho, aby sa uchýlil k takýmto extrémnym opatreniam, ktoré nie sú prospešné pre dlžníka ani veriteľa. Nikto nechce súdy. Prevádzkový systém interakcie v reťazci «veriteľ-dlžník» je nevyhnutný. Sú potrebné správne zákony, kompetentný marketing od veriteľov, jasný a spravodlivý právny systém, efektívny mechanizmus komunikácie s dlžníkom v počiatočných fázach a účinné riešenia problémov, ak k nim dôjde; program musí pracovať s dlžníkmi v zdravom systéme, ktorý zohľadňuje ich dlhovú históriu, právny rámec pre reputáciu úveru dlžníka po zaplatení dlhu a vernostných programov dlžníkom zo strany banky, ktorý sa vrátili už ako dobrí dlžníci. Toto sú len tie najzákladnejšie kroky. V skutočnosti môže systém fungovať oveľa efektívnejšie pre všetkých svojich účastníkov. Väčšinu času a prostriedkov venujeme týmto témam.

Hovoríte, že práca inkasnej agentúry môže byť omnoho širšia ako jednoduché splácanie dlhu?

Po prvé, jednoduché splatenie dlhu — je kolektívnou prácou veľkého počtu profesionálov. Aj to môže byť veľmi odlišné. Ak by ste hovorili s ktorýmkoľvek majiteľom banky, povie vám, ako sa môžu odlišovať výsledkov dvoch rôznych inkasných agentúr. Preto je našou hlavnou prioritou predovšetkým riešenie súčasných problémov klientov so splatnými pohľadávkami. Maximálna a rýchla efektivita, zameraná na povesť klienta v očiach jeho dlžníkov.
No a po druhé, áno, inkasná spoločnosť môže vyriešiť oveľa vážnejší a dôležitejší problém. A toto je naša cesta. Veľmi skoro sa dozviete o všetkých revolučných riešeniach, ktoré ponúkame na trhu.

Rebranding je tiež spojený s týmito budúcimi zmenami?

Možno áno. Nové výzvy a príležitosti na trhu od nás vyžadujú kvalitné nové riešenia, a to v oblasti konsolidácie zdrojov, ako aj vizuálneho vnímania spoločnosti. Nový firemný štýl je oveľa bližšie k našim hodnotám, skôr lepšie stelesňuje našu filozofiu, poslanie a myšlienku globálnej synergie. Sme len na začiatku našej cesty. Je potrebné vykonať veľa práce a práve teraz je potrebné zaviesť nové myšlienky.

A aké sú vaše okamžité plány na túto novú cestu?

Dokončiť konsolidáciu spoločnosti, posilniť vedúce pozície na ázijských trhoch, dosiahnuť novú výšku efektívnosti riešenia súčasných problémov a urobiť značku MBA Consult atraktívnou nielen pre klientov a investorov, ale aj pre dlžníkov , ponúknuť investorom projekty, ktoré by príjemne prekvapili aj tých najskúsenejších z nich a integrovať všetky tie produkty, ktoré sme pripravili za posledné 2 roky. Samozrejme, vývojový proces nemožno zastaviť, takže vždy pripravujeme platformy pre vstup na nové trhy. Všetko to však uvidíte čoskoro.

Ďakujem za zaujímavý rozhovor. Budeme sledovať novinky.

Tiež vám ďakujem. A tiež chcem poďakovať celému nášmu tímu. Kolegovia, prešli sme spolu dlhú cestu. Ale pred nami je cesta ešte dlhšia. Ďakujem vám za to, že za tento čas sme spolu vyriešili veľa problémov a splnili mnoho plánov, ktoré boli nabité prekážkami a nakoniec oslavovali naše víťazstvá. Všetky úspechy našej spoločnosti by bez vás neboli možné. Som rád, že jedného dňa naše cesty stretli a odvtedy ideme spolu.

SPÄŤ

M.B.A. Financie s.r.o. používame cookies, aby sme vedeli vyriešiť vaše požiadavky. V prípade nesúhlasu, opustite prosím stránku.

//chat script // end chat script